SchOOLwiki

zoekopdracht

Kanjertraining

Sinds schooljaar 2005-2006 werken wij in alle groepen met de Kanjertraining. Alle leerkrachten binnen de school behalen in het nieuwe schooljaar een geldige licentie om deze lessen te mogen geven. Leerkrachten worden hier in (bij) geschoold door docenten van het Instituut voor Kanjertrainingen.

De Kanjertraining is een methode voor sociaal emotionele vorming.

Deze training heeft als doel dat een kind positief over zichzelf en anderen leert denken. De pijlers waarop de Kanjertraining is gebouwd, zijn:

We vertrouwen elkaar
We helpen elkaar
Niemand speelt de baas
Je bent niet zielig
We lachen elkaar niet uit

In de Kanjertraining worden verschillende oefeningen gedaan: er zijn lichamelijke oefeningen waardoor je meer vertrouwen leert te krijgen in anderen. Ook wordt er gebruik gemaakt van rollenspellen en kringgesprekken.

In de Kanjertraining staan vier dieren centraal:

  • De witte tijger is de kanjer! Een kanjer komt voor zichzelf op en durft zijn eigen mening te geven. Een Kanjer weet dat niet iedereen hem aardig vindt, gewoon, omdat dat zo hoort.
  • Geel is het bange konijntje, zij durft nergens op af te stappen en is eigenlijk bang voor alle mensen. Ze blijft liever in haar holletje.
  • Zwart is de pestvogel, hij houdt van pesten en de baas spelen.
  • Rood is het aapje, dat overal om lacht. Hij lacht om anderen en maakt anderen graag aan het lachen, ook als er niets te lachten valt.